Gå direkt till sidans innehåll

SÖRABMiljöbarometern

Onödigt matavfall

Vid plockanalys av matavfallet kan det delas upp onödigt respektive ofrånkomligt matavfall. Indikatorn visar andelen onödigt, alltså matavfallmatavfall som borde blivit föda men som av någon anledning istället sorterats ut som avfall, i det matavfall som samlas in separat. Det kan exempelvis vara mat med passerad datumstämpel, matrester, ätbar frukt och grönsaker. På grund av Covid-19 pandemin beslutade SÖRAB att inte genomföra plockanalyser under våren 2020, utan valde istället att skjuta fram analyserna till 2021.

Andel onödigt matavfall i separat insamlat matavfall.

Datakälla: Plockanalys
Trend:
Utvecklingen går åt fel håll Utvecklingen går åt fel håll sedan 2018.
Senaste värdet:
14 % (2021).
Utgångsvärde:
11 % (2018).
Gränsvärde:
25 % (2020).

Kommentar

I genomsnitt bland SÖRAB-kommunerna är 14 procent av matavfallet, i det matavfall som samlas in separat, onödigt matavfall. Detta är lägre än det mål som har satts till år 2020, men har ökat sedan 2018. Alla kommuner ligger under målnivån. Minst mängd matsvinn slängs i Solna som ligger på fyra procent.

Uppdaterad: 2021-12-03
Indikator OLD.3.3.1