Gå direkt till sidans innehåll

Mängd matsvinn i restavfallet

Indikator AP. 4.2. 1

Matsvinn anger mängden onödigt matavfall. Matsvinn är sådant som hade kunnat ätas såsom mat med passerat datum, matrester, ätbar frukt och grönsaker.

Denna indikator mäter mängden onödigt matavfall som slängts i restavfallet. Uträkningen visar mängden matsvinn i restavfallet i kilogram per person och år.

Mängd matsvinn i insamlat restavfall från hushåll

Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2021
Senaste värdet:
5,7 kg/person (2024)
Utgångsvärde:
6,9 kg/person (2021)

Kommentar

Enligt plockanalyserna 2024 finns i genomsnitt 21 procent med onödigt matavfall, matsvinn i insamlingen från villahushåll, jämfört med 27 procent hos flerfamiljshushållen. Danderyd villahushåll och Lidingö villahushåll har mest, 27 procent matasvinn. Täby villahushåll har minst, 15 procent matsvinn. Samtliga kommuner har mer matsvinn kvar i restavfallet än vad som finns i det utsorterade matavfallet. Minst andel matsvinn är från Sollentuna flerfamiljshus, högst matsvinn är från Solna flerfamiljshus, 35 procent.

Uppdaterad: 2024-11-11