Gå direkt till sidans innehåll

SÖRABMiljöbarometern

Mängd matsvinn i offentlig verksamhet

Indikatorn visar en sammanräkning av tallrikssvinn, serveringssvinn och kökssvinn i kommunens offentliga verksamhet.

Tallrikssvinnet är den mat som slängs från tallriken. I enlighet med Livsmedelsverkets modell. Serveringssvinn är mat från bufféer eller karotter som slängs utan att ha nått matgästens tallrik. I enlighet med Livsmedelsverkets modell. Kökssvinn är det matsvinn som uppstår i köket i samband med förvaring, beredning och tillagning av mat. Hit räknas inte skal, ben och annat som inte är avsett att ätas. I enlighet med Livsmedelsverkets modell.

Eftersom samma kök ofta levererar mat till både förskola, skola och äldreboenden redovisas ofta en gemensam siffra för kökssvinn.

Kommunernas underlag och uträkningar varierar, se kommentarer för varje kommun.

Mängd matsvinn i kommunal offentlig verksamhet, i enlighet med etablerad mätmetod

Rad-id Kommun Senaste värdet (g/ätande) Datum

0

Totalt SÖRAB

 231,55

2022

1

Upplands Väsby

 60,67

2022

2

Sollentuna

 53

2021

3

Vallentuna

 50,5

2021

4

Danderyd

 50

2022

5

Järfälla

 48,38

2022

6

Täby

 40

2021

7

Lidingö

 38,3

2022

8

Sundbyberg

 34,2

2022

Datakälla: Kommuner

Kommentar

Eftersom statistik saknas för vissa kommuner år 2022 går det inte att se en trend för hela SÖRAB. I de kommuner som har svarat båda åren har mängden matsvinn både ökat och minskat, men det kan också bero på vad som räknats med. Du kan se kommunspecifika kommentarer genom att välja kommun i rullistan.

Uppdaterad: 2023-06-13
Indikator AP.4.2.3