Gå direkt till sidans innehåll

SÖRABMiljöbarometern

Mängd matsvinn i offentlig verksamhet

Indikatorn visar en sammanräkning av tallrikssvinn, serveringssvinn och kökssvinn i kommunens offentliga verksamhet.

Tallrikssvinnet är den mat som slängs från tallriken. I enlighet med Livsmedelsverkets modell. Serveringssvinn är mat från bufféer eller karotter som slängs utan att ha nått matgästens tallrik. I enlighet med Livsmedelsverkets modell. Kökssvinn är det matsvinn som uppstår i köket i samband med förvaring, beredning och tillagning av mat. Hit räknas inte skal, ben och annat som inte är avsett att ätas. I enlighet med Livsmedelsverkets modell.

Eftersom samma kök ofta levererar mat till både förskola, skola och äldreboenden redovisas ofta en gemensam siffra för kökssvinn.

Kommunernas underlag och uträkningar varierar, se kommentarer för varje kommun.

Mängd matsvinn i kommunal offentlig verksamhet, i enlighet med etablerad mätmetod

Rad-id Mätområde Datum Värde (g/ätande)

0

Totalt SÖRAB

2021

313,42

1

Totalt SÖRAB

2022

231,55

2

Danderyd

2021

53

3

Danderyd

2022

50

4

Järfälla

2021

51,17

5

Järfälla

2022

48,38

6

Lidingö

2021

25,75

7

Lidingö

2022

38,3

8

Sollentuna

2021

53

9

Sundbyberg

2022

34,2

10

Täby

2021

40

11

Upplands Väsby

2021

40

12

Upplands Väsby

2022

60,67

13

Vallentuna

2021

50,5

Datakälla: Kommuner

Kommentar

Eftersom statistik saknas för vissa kommuner år 2022 går det inte att se en trend för hela SÖRAB. I de kommuner som har svarat båda åren har mängden matsvinn både ökat och minskat, men det kan också bero på vad som räknats med. Du kan se kommunspecifika kommentarer genom att välja kommun i rullistan.

Uppdaterad: 2023-06-13
Indikator AP.4.2.3