Gå direkt till sidans innehåll

Mängd matsvinn i offentlig verksamhet

Indikator AP. 4.2. 3

Indikatorn visar en sammanräkning av tallrikssvinn, serveringssvinn och kökssvinn i kommunens offentliga verksamhet.

Tallrikssvinnet är den mat som slängs från tallriken. I enlighet med Livsmedelsverkets modell. Serveringssvinn är mat från bufféer eller karotter som slängs utan att ha nått matgästens tallrik. I enlighet med Livsmedelsverkets modell. Kökssvinn är det matsvinn som uppstår i köket i samband med förvaring, beredning och tillagning av mat. Hit räknas inte skal, ben och annat som inte är avsett att ätas. I enlighet med Livsmedelsverkets modell.

Eftersom samma kök ofta levererar mat till både förskola, skola och äldreboenden redovisas ofta en gemensam siffra för kökssvinn.

Kommunernas underlag och uträkningar varierar, se kommentarer för varje kommun.

Mängd matsvinn i kommunal offentlig verksamhet, i enlighet med etablerad mätmetod

Rad-id Kommun Senaste värdet (g/ätande/dag) Datum

0

Danderyd

 56

2023

1

Järfälla

 44,39

2023

2

Lidingö

 111,47

2023

3

Sollentuna

 41,72

2023

4

Solna

 53,79

2023

5

Sundbyberg

 30,9

2023

6

Täby

 40

2021

7

Upplands Väsby

 40,33

2023

8

Vallentuna

 29

2023

Kommentar

Vallentuna

Kommunen redovisar endast tallrikssvinn. Värdet gäller för mätperioden, ej årliga värden. Det är i enlighet med Livsmedelsverkets metod som har 2 veckors mätperioder som standard.

Övergripande

Eftersom statistik saknas för vissa kommuner år 2023 går det inte att se en trend för hela SÖRAB. I de kommuner som har svarat alla åren har mängden matsvinn både ökat och minskat, men det kan också bero på vad som räknats med. Du kan se kommunspecifika kommentarer genom att välja kommun i rullistan.

Uppdaterad: 2024-11-11