Gå direkt till sidans innehåll

Mängd matsvinn i offentlig verksamhet

Indikator AP. 4.2. 3

Indikatorn visar en sammanräkning av tallrikssvinn, serveringssvinn och kökssvinn i kommunens offentliga verksamhet.

Tallrikssvinnet är den mat som slängs från tallriken. I enlighet med Livsmedelsverkets modell. Serveringssvinn är mat från bufféer eller karotter som slängs utan att ha nått matgästens tallrik. I enlighet med Livsmedelsverkets modell. Kökssvinn är det matsvinn som uppstår i köket i samband med förvaring, beredning och tillagning av mat. Hit räknas inte skal, ben och annat som inte är avsett att ätas. I enlighet med Livsmedelsverkets modell.

Eftersom samma kök ofta levererar mat till både förskola, skola och äldreboenden redovisas ofta en gemensam siffra för kökssvinn.

Kommunernas underlag och uträkningar varierar, se kommentarer för varje kommun.

Mängd matsvinn i kommunal offentlig verksamhet, i enlighet med etablerad mätmetod

Rad-id Mätområde Datum Värde (g/ätande/dag)

0

Danderyd

2021

53

1

Danderyd

2022

50

2

Danderyd

2023

56

3

Järfälla

2021

51,17

4

Järfälla

2022

48,38

5

Järfälla

2023

44,39

6

Lidingö

2021

25,75

7

Lidingö

2022

38,3

8

Lidingö

2023

111,47

9

Sollentuna

2021

53

10

Sollentuna

2023

41,72

11

Solna

2023

53,79

12

Sundbyberg

2022

34,2

13

Sundbyberg

2023

30,9

14

Täby

2021

40

15

Upplands Väsby

2021

40

16

Upplands Väsby

2022

60,67

17

Upplands Väsby

2023

40,33

18

Vallentuna

2021

50,5

19

Vallentuna

2023

29

Kommentar

Eftersom statistik saknas för vissa kommuner år 2023 går det inte att se en trend för hela SÖRAB. I de kommuner som har svarat alla åren har mängden matsvinn både ökat och minskat, men det kan också bero på vad som räknats med. Du kan se kommunspecifika kommentarer genom att välja kommun i rullistan.

Uppdaterad: 2024-11-11