Gå direkt till sidans innehåll

Mängd matsvinn i offentlig verksamhet

Indikator AP. 4.2. 3

Indikatorn visar en sammanräkning av tallrikssvinn, serveringssvinn och kökssvinn i kommunens offentliga verksamhet.

Tallrikssvinnet är den mat som slängs från tallriken. I enlighet med Livsmedelsverkets modell. Serveringssvinn är mat från bufféer eller karotter som slängs utan att ha nått matgästens tallrik. I enlighet med Livsmedelsverkets modell. Kökssvinn är det matsvinn som uppstår i köket i samband med förvaring, beredning och tillagning av mat. Hit räknas inte skal, ben och annat som inte är avsett att ätas. I enlighet med Livsmedelsverkets modell.

Eftersom samma kök ofta levererar mat till både förskola, skola och äldreboenden redovisas ofta en gemensam siffra för kökssvinn.

Kommunernas underlag och uträkningar varierar, se kommentarer för varje kommun.

Mängd matsvinn i kommunal offentlig verksamhet, i enlighet med etablerad mätmetod

Trend:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2021
Senaste värdet:
44,39 g/ätande/dag (2023)
Utgångsvärde:
51,17 g/ätande/dag (2021)

Kommentar

Järfälla

Avser lunch på förskolor, grundskolor och gymnasiet.

Övergripande

Eftersom statistik saknas för vissa kommuner år 2023 går det inte att se en trend för hela SÖRAB. I de kommuner som har svarat alla åren har mängden matsvinn både ökat och minskat, men det kan också bero på vad som räknats med. Du kan se kommunspecifika kommentarer genom att välja kommun i rullistan.

Uppdaterad: 2024-11-11