Gå direkt till sidans innehåll

4.2.1 Matsvinnet minskar

Delmål AP. 4.2. 1

År 2026 har matsvinnet från kommunala offentliga verksamheter minskat jämfört med år 2023.

Målet är en fortsättning på tidigare periodmål från år 2021 och föregående period avslutas med en nollmätning år 2023 för uppföljning av avfallsplanens indikator. Minskning av mängden matsvinn är prioriterat enligt nationella etappmål och enligt den nationella avfallsplanen.

Tillagningsköken har ofta goda rutiner för att förebygga svinnet. Det är viktigt att upprätthålla och fortsätta utveckla arbetet med inköp, förvaring och tillagning. Det är även viktigt att köken kan ta vara på eventuellt överbliven mat från serveringen. Det går att göras på ett säkert sätt och i branschriktlinjen ”Offentlig säker mat” från Sveriges kommuner och regioner finns stöd kring det.

Alla kommunala förskolor, grundskolor och gymnasieskolor ska mäta kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn, i enlighet med livsmedelsverkets metod och definitioner. Även privata utförare omfattas, vilket kan behöva förtydligas i kommande upphandlingar och avtal. Kommunen får göra bedömningar utifrån förutsättningar för enskilda verksamheter om det behöver göras undantag från krav på mätning.

Alla tillagningskök i kommunala uppdrag ska regelbundet mäta kökssvinn.

Kökssvinn är det matsvinn som uppstår i köket i samband med förvaring, beredning och tillagning av mat. Hit räknas inte skal, ben och annat som inte är avsett att ätas. Eftersom samma kök ofta levererar mat till både förskola, skola och äldreboenden redovisas ofta en gemensam siffra för kökssvinn.

Serveringssvinn är mat från bufféer eller karotter som slängs utan att ha nått matgästens tallrik.

Tallrikssvinnet är den mat som slängs från tallriken.

Livsmedelsverkets nationella kartläggning, som genomfördes år 2021, visade att det är mer ovanligt att mäta matsvinn inom äldreboenden, men även här är det ändå betydligt fler som mäter än vad tidigare kartläggningar visat.

Matsvinnet i förskolan, skolan och på äldreboenden beror sällan på att det lagas för mycket mat, utan på att matgästen av olika anledningar inte äter upp maten. Exempel på aktiviteter för att minska matsvinnet kan handla om att skapa ökad trivsel kring måltiden, lugn och ro och tillräckligt med tid att hinna äta upp det som finns på tallriken.

Ansvarig organisation
  • Kommun
Uppdaterad: 2025-01-15